Het archief

 

Op maandag 16 maart a.s. organiseert de Stichting Politiek in Bedrijf alweer de derde bijeenkomst voor het Midden-Limburgse bedrijfsleven. Tijdens deze discussieavond gaan regionale ondernemers met de politiek in gesprek over de vraag “Hoe sluiten onderwijs en arbeidsmarkt in onze regio beter op elkaar aan?”

 

Graag nodigen wij u uit aan deze avond deel te nemen.

 

Ondernemers klagen nog steeds dat het onderwijsaanbod onvoldoende aansluit op de vraag in de arbeidsmarkt. Daardoor ontstaan er eigen initiatieven, zoals bijvoorbeeld de in 2007 gestarte Bedrijfsschool van Rockwool, Smurfit Kappa Roermond Papier en Numac. Daarnaast ontbreekt het in de regio aan goede HBO-opleidingen. Met name de ontwikkelingen in de retail en het toerisme en recreatie vragen op MBO- en HBO-niveau om goed opgeleide mensen. Het is noodzakelijk jonge mensen in de regio op te leiden en voor het werk in onze regio te behouden.

 

De Stichting Politiek in Bedrijf is er in geslaagd enkele interessante sprekers uit te nodigen voor deze bijeenkomst. Zo heeft Delfin financial experts een talentontwikkeling programma voor de Limburgse markt ten behoeve van starters op HBO / WO niveau. Gilde Opleidingen in Roermond is de grootste MBO-onderwijsinstelling in de regio en zoekt nadrukkelijk in haar opleidingsaanbod naar aansluiting op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met de lokale overheid en het regionale bedrijfsleven.

 

De discussieavond vindt plaats op 16 maart a.s. op de hoofdvestiging van Gilde Opleidingen, Marathonlaan 4 in Roermond. De avond start om 19.30 uur.

 

Facultatief is er om 18.00 uur, voor de liefhebbers, nog de mogelijkheid om een introductie mee te maken van de sector Hospitality & Wellness van Gilde opleidingen waar men ook fysiek kennis maakt met wat deze nieuwe opleiding zoal te bieden heeft. Een echte aanrader!

 

 

Verslag tweede discussieavond

 

‘Bij duurzaam ondernemen streven naar lokale samenhang’

 

Ook onze tweede ontmoetingsavond tussen bedrijfsleven en politiek, op 1 september in de tuinzaal van het stadhuis, mag bijgeschreven worden als een succes voor onze jonge stichting. De avond werd door zo’n 50 belangstellenden bezocht. Thema van onze tweede discussieavond was maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Gastinleiders waren Rockwool-directeur Pieter Hartog, directeur Henk van Houtum van Houtum Papier en directeur Paul Stoppelenburg van de ASN Bank, ondernemers met een duidelijke visie over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De politieke bijdrage kwam deze avond van milieuwethouder Gerard IJff. Wethouder EZ Jos van Rey deed later op de avond mee aan de zaaldiscussie. De presentatie werd ook deze keer verzorgd door communicatieadviseur Marc Breugelmans.

 

Duurzaam bankieren

 

ASN-directeur Paul Stoppelenburg beet de spits af met een boeiende presentatie over duurzaamheid in relatie tot ecologie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. In een tijd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer weerklank vindt in het bedrijfsleven, het bankwezen in het bijzonder, wil de ASN Bank – dochter van de SNS bank - haar toonaangevende positie verder uitbouwen. Vooral door een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van duurzame vermogensopbouw. Dat duurzaam bankieren inmiddels geen nichemarkt meer is, kon Stoppelenburg aantonen met een indrukwekkende groei en een klantbetrokkenheid die tijdens de jaarvergadering leidt tot een tot de nok gevulde zaal.

 

“De ASN bank zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen. Daarom vinden wij bij de ASN Bank kinderarbeid, dierenleed, klimaat, mensenrechten en gentechnologie bijzonder belangrijke onderwerpen. Die spelen een beslissende rol bij sociaal ethisch beleggen. Maar als bank streven we uiteraard ook naar een optimaal financieel rendement”, aldus Stoppelenburg, die in betoog boeiende voorbeelden gaf van de morele dillemma’s waarmee hij als ‘duurzame bankier’ regelmatig te maken krijgt.

 

People and Brands

 

Rockwool-directeur Pieter Hartog, grootste werkgever op bedrijventerrein Roerstreek, benutte zijn inleiding voor een college over Rockwools filosofie van ‘People and Brands’. Een strategie die het belang onderstreept van de samenwerking tussen vakbekwame medewerkers en merken in het belang van bedrijf en omgeving. Keywords in die Rockwool-filosofie zijn eerlijkheid, betrouwbaarheid, efficiency, toewijding en verantwoordelijkheid. Het doel: het verbeteren van de performance, qua product, organisatie en sociale aanpak. Rockwool is een internationale onderneming die al heel vroeg heeft ingezien dat duurzaam ondernemen een voorwaarde is voor statuur, erkenning en groei. De internationale Rockwool Foundation is een van die uitingen van het duurzaamheidsbeleid. “Maar Rockwool is ook dichtbij heel betrokken. We zijn herkenbaar als een actieve sponsor van het verenigingsleven en samenleving. Met onze bedrijfsschool dragen we bij aan vorming, educatie en werkgelegenheidskansen. Zeker daarbij snijdt het mes, zoals het moet, aan twee kanten. Bij MVO met er zowel voor bedrijf als voor de samenleving profit zijn.” Directeur Hartog richtte zich tot de gemeente met zijn visie op de bedrijfsterreinen. Rockwool zoekt bij haar bedrijfsvoering bewust de grenzen op. In fysiek opzicht biedt Roermond de onderneming echter nauwelijks ruimte. Hartog stelde de vraag of het niet tijd wordt voor een industriële ruilverkaveling. Het moet daarbij toch mogelijk zijn om elkaar belangen te respecteren, zo vroeg hij zich af.

 

Cradle to cradle

 

Cradle to cradle was het buzzword in de presentatie van ondernemer Henk van Houtum. De directeur van Van Houtum Papier geldt inmiddels als een autoriteit op het gebied van duurzaam ondernemen, waarbij zoveel mogelijk energie, grond- en hulpstoffen worden hergebruikt. Maar daar houdt dit economische principe niet mee op. “Duurzaam ondernemen zit vooral tussen de oren”, zegt Henk van Houtum. “Wij hebben er bij Van Houtum met z’n allen voor gekozen. Daarom zijn wij al in de basis een ontzettend duurzaam bedrijf. Een kritisch oog voor een duurzaam productieproces, energieverbruik en reductie van afvalstromen zit al jaren in onze genen. Aanvankelijk deden we er nog wat te weinig mee, maar in de huidige tijd is duurzaamheid een onderdeel van onze strategie”.

 

Henk van Houtum is er terecht trots op dat zijn onderneming door zijn lange expertise in de branche voorop loopt. Vanzelf ging dat echter niet. “Duurzaamheid is een cultuur die je met z’n allen uitdraagt. Je moet als ondernemer dus vooral van binnenuit het vuurtje oprakelen”.

 

Overheid

 

Milieuwethouder Gerard IJf besteedde zijn spreektijd aan de uitleg over de rol en de functie van de gemeente bij het beheer van en de controle op de industrieterreinen. Hij verduidelijkte dat de rol van de gemeente in veel opzichten beperkt is. “Als gemeente zijn we ons zeer bewust van het grote belang van voldoende bedrijven voor onze samenleving. Wij zijn ook zeer ontvankelijk voor ideeën en suggesties die kunnen bijdragen aan verbetering van het vestigingsbeleid. Helaas kunnen we als gemeente in veel gevallen echter ook niet meer dan ontvankelijk zijn voor kritiek en ons kwetsbaar opstellen. De wetgeving op het gebied van bedrijfshuisvesting en milieu is veelomvattend. We kunnen er als gemeente al trots op zijn dat we in veel zaken tot uitvoering komen.”

 

De wethouder hield zijn gehoor voor dat de gemeente graag meepraat over ideeën en plannen die leiden tot meer duurzaamheid of betere energiebeheer. Rockwool-directeur Hartog werd door de wethouder dan ook meteen uitgenodigd voor een gesprek.

 

Derde ontmoetingsavond over Onderwijs

 

De derde ontmoetingsavond tussen ondernemers en politiek vindt plaats op maandag 2 februari. De locatie wordt nog bekendgemaakt. Het thema voor de derde avond is onderwijs. Hoe zorgen we ervoor dat het lokale onderwijsaanbod aansluit bij de vraag van ondernemend Roermond?

 

Voor het ontvangen van een uitnodiging, aanmelding of nadere informatie over Stichting Politiek in Bedrijf, stuur een e-mail via de contactpagina of kijk op: www.politiekinbedrijf.nl.

 

Stichting Politiek in Bedrijf: nieuw platform voor lokale ondernemers en politiek


Het bieden van een laagdrempelig platform voor lokale ondernemers en lokale politici. Dat is de hoofddoelstelling van de nieuwe Roermondse stichting ‘Politiek in Bedrijf’. De stichting wil door middel van bijeenkomsten, zoals lezingen en discussieavonden, de contacten bevorderen tussen het bedrijfsleven en de lokale politiek.
“Wat ons voor ogen staat is een brug slaan tussen de ondernemerswereld en de wat ongrijpbare politiek. Daarvoor willen we de betrokkenheid en de dialoog tussen die twee entiteiten helpen organiseren en bevorderen.” Voorzitter Victor Cillekens van de nieuwe stichting is ervan overtuigd dat Roermond vruchten zal plukken van het nieuwe initiatief. “Zeker nu Roermond aan het begin van een nieuwe toekomst staat zullen politiek en bedrijfsleven de krachten moeten bundelen.”
 
Voordat Cillekens zijn plannen voor het overlegplatform handen en voeten gaf voerde hij gesprekken met ondernemers, raadsleden en politici. Cillekens: “De meeste ondernemers beseffen nauwelijks dat de politici er ook voor hen zijn. Totdat zij te maken krijgen met raadsbesluiten die uitmonden in lokale regelgeving. Ook is het nauwelijks bekend dat politici en politiek wel degelijk aandacht hebben voor de belangen en vooral de mogelijke inbreng van ondernemers bij allerlei beslissingen. Vanwege het gebrek aan communicatie – of netwerk – leven politiek en ondernemers langs elkaar heen. Ons idee is dat te veranderen: door persoonlijk contact, overleg, communicatie en samenspel. Samen moeten we de kar trekken”.
 
Participanten
 
De voorzitter wijst er met nadruk op dat de nieuwe stichting onafhankelijk en zelfstandig opereert. De stichting staat open voor alle politieke gezindten en stromingen, mits van democratische signatuur en de democratische beginselen onderschrijvend. De stichting roept ondernemers op om participant te worden.
Voorzitter Cillekens: “Voor een bescheiden bedrag per jaar hebben participanten exclusief toegang tot onze contactavonden, een eigen website en nog een aantal activiteiten. Ook willen we steun gaan verlenen aan gezamenlijke initiatieven van bedrijfsleven en politiek. Tijdens de contactavonden willen we steeds een of meerdere prominenten uitnodigen voor een inleiding. Daarnaast is er ruimte voor discussie en ontmoeting.”
 
De eerste bijeenkomst van stichting Politiek in Bedrijf vond plaats op 14 april in TheaterHotel De Oranjerie. Gastsprekers waren Tweede Kamerlid en oud-minister Henk Kamp en ondernemer Frans Kurvers van apt Kurvers BV.
De volgende contactavond vindt plaats op 1 september, deze keer in de Tuinzaal van het Roermondse stadhuis. Er is plaats voor circa 150 aanwezigen.

 

Verslag eerste discussieavond

 

Eerste discussieavond Politiek in Bedrijf groot succes!

 

Op maandag 14 april 2008 verzamelden zich zo’n 150 ondernemers, politici en andere belangstellenden in TheaterHotel de Oranjerie voor de eerste contactavond van Politiek in Bedrijf. Een enorme opsteker voor onze organiserende werkgroep.
Rond 19.30 uur doofden de lichten in de Leon Franssenzaal en werden de ongeveer 130 aanwezige gasten, waaronder comité van aanbeveling, sponsors, participanten, politici en genodigden onthaald op een flitsende introductiefilm.
De boodschap van de introductiefilm was duidelijk: “Samenwerken aan de toekomst – Roermond dynamisch en daadkrachtig dankzij ondernemers en politiek”.

 

Gespreksleider van deze avond, Marc Breugelmans, heette vervolgens de aanwezige gasten namens de stichting welkom en gaf het woord aan burgemeester Henk van Beers, die in zijn welkomstwoord het initiatief van de stichting prees. De burgemeester sprak de wens uit dat een goede communicatie en begrip voor elkaars mogelijkheden een gezond ondernemersklimaat bevordert en de werkgelegenheid voor de stad zal doen toenemen.

 

Voorzitter Victor Cillekens ging nader in op het ontstaan en het doel van de stichting, waarbij o.a. de zin en onzin van regelgeving aan bod kwam. “Dit kabinet heeft beloofd dat de regeldruk in 2011 met vijfentwintig procent moet zijn afgenomen maar tot op heden zijn er alleen maar meer regels voor bedrijven en burgers bijgekomen”.
“Het logo van de stichting is niet zo maar gekozen maar geeft aan waar het om gaat, namelijk een brug slaan tussen politiek en bedrijfsleven en zo beter samen te werken” waren de slotwoorden van de voorzitter.


Gastspreker Henk Kamp sprak op indrukwekkende wijze over regelgeving, veiligheid en draaideurcriminelen. “Het kan niet zo zijn dat we de verkeersboetes verhogen en dat ondernemers die al diverse malen het slachtoffer zijn van inbraak of overval, niets te verwachten hebben van de politie, dan liggen de prioriteiten verkeerd”, aldus Kamp. In de discussie met de ondernemers bleek vooral ook onvrede over regelgeving, hoge belastingen en ambtenarij.
Henk Kamp beloofde deze zaken in Den Haag op de agenda te zetten.

 

Ondernemer Frans Kurvers, directeur van APT Kurvers, gaf een boeiende lezing over ondernemers en politici. “Politicus doet om te blijven, ondernemer doet om te bedrijven. De ondernemer genereert, maar de overheid, groen, paars of rood, potverteert. De politicus is een regelaar, de ondernemer vervolgens martelaar. Een politicus is ook een ondernemer, een ondernemer kan niet zonder de politiek

 

Binnen de stichting Politiek in Bedrijf gaan we niet meer vragen OF iets kan maar HOE iets kan.” Wethouder Economische Zaken Jos van Rey presenteerde het concept van de Strategische Visie Roermond 2020. Nadruk in dit stuk ligt op het binnenhalen van werkgelegenheid en een HBO opleiding in de nichemarkt. Dit tracht het stadsbestuur te bereiken door:
-Verbeteren bereikbaarheid.
-Versterken van Roermond als winkelstad en omarmen van nieuwe initiatieven.
-Ontwikkeling van nieuwe kantoorlocaties en bedrijventerreinen.
-Vergroten van de toeristische aantrekkelijkheid.
-Kwaliteitsimpuls wonen.


Van Rey hield een vurig pleidooi om meer samenwerking te zoeken met Nord Rhein Westfalen, dat interesse heeft om zich aan te sluiten bij de Benelux. “Dűsseldorf en Duisburg zijn veel belangrijker voor Roermond dan Alkmaar en Alphen aan de Rijn”, was een van de uitspraken van de wethouder. Vervolgens ontspon zich, onder de bezielende leiding van Marc Breugelmans, een stevige en levendige discussie tussen de aanwezige gasten en het gespreksforum, waar buiten de andere sprekers inmiddels ook wethouder van Financiën Tilman Schreurs aangeschoven was.

 

Na afloop van deze discussie werd onder het genot van een hapje en een drankje nog druk nagepraat en gediscussieerd.

Tijdens de netwerkborrel meldden zich diverse nieuwe sponsors en participanten. Een opsteker voor onze stichting!

De volgende contactavond van de Stichting Politiek in Bedrijf vindt plaats op 1 september 2008. Locatie is deze keer de Tuinzaal van het Roermondse stadhuis. Elders op deze site vindt u alle nadere informatie.

 

 

Uit Citylife:

Introductieavond met parlementariër Henk Kamp

 

Stichting Politiek in Bedrijf: nieuw platform voor lokale ondernemers en politiek

ROERMOND – Het bieden van een laagdrempelig platform voor lokale ondernemers en lokale politici. Dat is de hoofddoelstelling van de nieuwe Roermondse stichting ‘Politiek in Bedrijf’. De stichting wil door middel van bijeenkomsten, zoals lezingen en discussieavonden, de contacten bevorderen tussen het bedrijfsleven en de lokale politiek.

“Wat ons voor ogen staat is een brug slaan tussen de ondernemerswereld en de wat ongrijpbare politiek. Daarvoor willen we de betrokkenheid en de dialoog tussen die twee entiteiten helpen organiseren en bevorderen.” Voorzitter Victor Cillekens van de nieuwe stichting is ervan overtuigd dat Roermond vruchten zal plukken van het nieuwe initiatief. “Zeker nu Roermond aan het begin van een nieuwe toekomst staat zullen politiek en bedrijfsleven de krachten moeten bundelen.”

Voordat Cillekens zijn plannen voor het overlegplatform handen en voeten af voerde hij gesprekken met ondernemers, raadsleden en politici. Cillekens: “De meeste ondernemers beseffen nauwelijks dat de politici er ook voor hen zijn. Totdat zij te maken krijgen met raadsbesluiten die uitmonden in lokale regelgeving. Ook is het nauwelijks bekend dat politici en politiek wel degelijk aandacht hebben voor de belangen en vooral de mogelijke inbreng van ondernemers bij allerlei beslissingen. Vanwege het gebrek aan communicatie – of netwerk – leven politiek en ondernemers langs elkaar heen. Ons idee is dat te veranderen: door persoonlijk contact, overleg, communicatie en samenspel. Samen moeten we de kar trekken”.

 

Participanten

De voorzitter wijst er met nadruk op dat de nieuwe stichting onafhankelijk en zelfstandig opereert. Hoewel zelf voorzitter van de VVD-Roermond ziet Cillekens erop toe dat de stichting openstaat voor alle politieke gezindten en stromingen. “Mits van democratische signatuur en de democratische beginselen onderschrijvend”, voegt hij daar stellig aan toe. De stichting gaat dit voorjaar de boer op om ondernemers te bewegen om participant te worden.

 

Victor Cillekens: “Voor een bescheiden bedrag per jaar hebben participanten exclusief toegang tot onze contactavonden, een eigen website en nog een aantal activiteiten. Ook willen we steun gaan verlenen aan gezamenlijke initiatieven van bedrijfsleven en politiek. Tijdens de contactavonden willen we steeds een of meerdere prominenten uitnodigen voor een inleiding. Daarnaast is er ruimte voor discussie en ontmoeting.”

 

De eerste bijeenkomst van stichting Politiek in Bedrijf is op 14 april, vanaf 19.00 uur, in TheaterHotel de Oranjerie. Gastspreker is dan Tweede-Kamerlid en oud-minister Henk Kamp. Er is plaats voor circa 200 aanwezigen. Voor aanmeldingen of nadere informatie over Stichting Politiek in Bedrijf, neem dan contact met de Stichting Politiek in Bedrijf op door hier te klikken (om in te schrijven klikt u hier) Ondernemers en lokale politici ontvangen dezer dagen eveneens een persoonlijke uitnodiging voor de eerste bijeenkomst.

Victor Cillekens, voorzitter Stichting Politiek in Bedrijf: “Politiek en bedrijfsleven moeten nu de krachten bundelen.”

 

 

 

© 2008 Stichting Politiek in Bedrijf. Ontwerp door Ombouw Limburg